Skrivet av: Henrik Arnstad | måndag, 27 augusti 2012

En minnessten på åländsk kyrkogård

Minnessten

Mitt på Åland finns denna minessten, på en kyrkogård. Det går att följa det finska krigsdeltagandet som axelmakt, från Hangöfronten via ”Storfinland” i Äänislinna till striderna efter Finlands kapitulation 1944. Först i tyska Pölitz för att avslutas efter Nazitysklands nederlag i maj 1945 — på japanska Okinawa.

Annonser

Responses

  1. Du har tydligen inte läst artikelsamling ”Wars, Internees and the Transition to the Postwar Era” http://www.arkisto.fi/uploads/Palvelut/Julkaisut/Internoidut_Naytto.pdf . Om du hade så skulle du veta att män i Pölitz var internerad sjömän som man borde väl räkna som offer i stället för ”offer”. Och jag skulle inte vara förvånad om Karl Ture Johansson var med i amerikanska trupper i stället för japanska eller tyska.

  2. Spännande kommentar, tack så mycket! Jag strök meningen om ”offer”, den kändes enbart dum. Tack även för det påpekandet!

  3. Som Kaisa Kyläkoski påpekade i hennes blogg, dessa åländska sjömen som var internerat (dvs. fångat av tyskarna, därför att dom vägrat att delta Tyskland sida i kriget) till Pöllitz och som var tvungen till starffarbete där dog i bombning av läger på grund av brittiska bombare 8. Februari 1945.(tillsamman 21 finska sjömen dog i Pölitz) Så inte var det kanske precis vad du menar med ”finska krigsdeltagandet som axelmakt”. Kanske du också vistte att Finland var i krig mot Tyskland 15.9.1944-25.4.1945? Och vad fick Dig tolka att Karl Johansson dog i Japans sida i Okinawa?

  4. En nyans till är naturligtvis att ålänningar var inte värnpliktiga men det var nog möjligt att anmäla sig frivilligt till finska armen. Antar att de män för vilka det står ett frontavsnitt i minnesstenen var frivilliga.

    Sjömän, ålandska inkuderad, blev på många sätt offer av kriget. En del blev internerad av någondera krigsförande makt, några kunde inte åka tillbaks hem utan var tvungna att stanna i någon neutral land för flere år, andra fortsatte att arbeta i sina fartyg även om detta i praktiken betydde att man var i krig med sitt hemland osv. Och en del dog när deras fartyg sjönk.

  5. Är denna Johansson den ålänning som stred i US Air Force? Finska Valpo höll ju koll på finska medborgare i allierad tjänst och 1943 rapporterades det att en Johansson från Åland fungerade om navigatör på ett amerikanskt bombplan.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: