Skrivet av: Henrik Arnstad | fredag, 19 november 2010

Med öga för historia — en läsvärd blogg

Claes Carlsson-Klauzner är journalist och masterstudent i historia (liksom jag själv). Vidare driver han bloggen Med öga för historia, som är en mycket trevlig ny bekantskap. I sitt senaste blogginlägg skriver han om den finska historiedebatten angående andra världskriget. Han lägger märke till det stora värdet i internationella historiska studier:

Att förändra synen på historia från en nationell angelägenhet är av avgörande betydelse om vi på allvar ska börja ”lära oss av historien”. Krig och konflikter bör studeras från båda sidor och också gärna av utomstående parter. En av grundförutsättningarna för en historiker är att förutsättningslöst kunna gripa sig ann ett ämne. För att kunna göra det är det nyttigt att frigöra sig från sitt kulturella bagage, men samtidigt ger bagaget ofta ingångar som en utomstående kanske inte skulle se. Därför skulle jag vilja uppmana invandrare att våga sig på rollen som historiker.

Ett mycket klokt inlägg! Läs det i sin helhet på historia-cck.blogspot.com/2010/11/fallet-finland-och-vikten-av-en.html.

Annonser

Responses

  1. Bra länk.

    I samband med den s.k. Goldhagendebatten i Tyskland läste jag författarens – eller vems det nu var – yttrande om det centrala i Tysklands Vergangenheitsbewältigung: ”a national historiography developed in close exchange with historians abroad”.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: