Skrivet av: Henrik Arnstad | fredag, 24 september 2010

Aftenposten: Tesen er god

Norska Aftenpostens ledarsida kommenterar boken, i en anmälan av historikern Ivo de Figuereido. Han skriver att nazismens ”djevelskap gjør det uhyre vanskelig å bruke den som målestokk for andre historiske forekomster” och fortsätter:

Det er tydelig hos svenske Henrik Arnstad, som i sin nyoversatte bok Skyld. En europeisk reise i Nazi-Tysklands skygge tar for seg land som frivillig eller ufrivillig ble knyttet til Tysklands krigføring, og som senere har gjort sitt beste for å vedlikeholde et tvilsomt selvbilde som helter eller ofre. I Finland har man pleiet minnet om Vinterkrigen 1939-40, da landet kjempet tappert mot sovjeternes invasjon, mens man har lagt et glemselens slør over Fortsettelseskrigen fra 1941, da finnene slo tilbake med nazistenes hjelp.

de Figuereido uppskattar detta, men inte utan kritiska invändningar:

Og tesen er god, problemet er at Arnstad ikke klarer å styre unna hitlingen. I Finlands tilfelle undergraver han et viktig historisk oppgjør ved å presse begreper som «Lebensraum», «rasemytologi» og «utryddelse» på finnenes krig – som om det viktigste er å sette nazistempelet så det svir. Av sovjetiske krigsfanger i finske leire, døde 29 prosent; det er svært mange. Tallet for de sivile fangene var 18 prosent. Også mye, men var det dermed snakk om en «utryddelseskrig»?

Läs hela texten på http://www.aftenposten.no/meninger/article3818748.ece. Recension #36.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: