Skrivet av: Henrik Arnstad | fredag, 3 september 2010

Fædrelandsvennen: Den viktigaste debattboken denna höst


Tidningen illustrerar recensionen med en bild från koncentrationslägret i Ebensee, Österrike, 8 maj 1945.

Den sydnorska dagstidningen Fædrelandsvennen låter Jens Vetland recensera boken. Tidningen har ett betygsystem, symboliserat av en tärning. Skalan är alltså 1-6, på vilken min bok får det högsta betyget:

Det er kanskje den viktigste debattboken denne høsten. Den er glimrende skrevet, den er nærgående, ikke bare for det tidligere «herrefolket», men også for Finland og Italia. Ja, for oss alle.

Vetland avslutar recensionen med orden:

Denne boken bør leses, den angår oss alle. Adolf Hitler var en demokratisk valgt leder i et av Vestens demokratier. Det er nemlig problemets kjerne. Og det må engasjere oss. Arnstad stiller de nødvendige spørsmål, han avslører løgner og fortielser. Han er nærgående, men også en meget god forteller. Ikke minst i avsnittene om Himmler-familien. Man kan ikke unngå å bli forferdet hvor raskt enkelte glemmer fortiden. Det er kanskje vår største kollektive skyld.

Läs hela recensionen på Fædrelandsvennens webbplats.

Med denna recension fortsätter alltså det översvallande mottagandet av boken i Norge. Det är mycket glädjande, samtidigt som jag inte kan låta bli att fundera över orsaken. Boken fick ett mycket gott mottagande även i Sverige och blev flitigt recenserad. Men det går inte att jämföra den svenska reaktionen med den norska.

Jag tror skillnaden beror på att Norge har en mycket mer konkret erfarenhet av kriget. Därmed blir de frågor som min bok ställer måhända mer personliga för en norrman än för en svensk?

Recension #35.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: