Skrivet av: Henrik Arnstad | onsdag, 1 september 2010

Morgenbladet: Arnstads projekt är värdefullt och viktigt

Norska Morgenbladet låter Lasse Midttun revensera boken i en jättelik recension, vilken spänner över ett helt uppslag i tidningen (27 augusti 2010, sid. 38-39). Recensionen är mycket positiv till både idén bakom arbetet samt slutresultatet

I og med boken Skyld har den svenske skribenten Henrik Arnstad begitt seg ut på et spennende og vanskelig prosjekt: å diskutere europeiske nasjoners reelle skyldbyrde kontra den påståtte og antatte i forhold til 2. verdenskrig og holocaust. Man kan spørre om dette ikke er gjort, ble ikke dette gjort i Nürnberg, og så videre. Men Arnstad viser at stort sett bare halve historien er skrevet. Og det der heller ikke tilfeldig hvilken halvpart: de uskyldiges.

Midttum imponerar vidare, med sitt kloka filosofiska resonemang om bokens grundtema:

Skyld har alltid vært et ekstremt vanskelig punkt å behandle for ethvert samfunn. Noe av grunnen til dette kommer svært godt frem i Henrik Arnstads kloke originaltittel Skuldig till skuld, som viser at forfatteren har forstått noe essensielt om skyldens og ansvarets natur. Hvis vi er skyldige i skyld er alle formildende omstendigheter borte, det er ingen om og men og bortforklaringer. Å ha skylden for noe, uforskyldt, kan de fleste leve med, med hevet hode. Å være skyldig i skyld er noe helt annet: Det medfører krav om at du straffes, skammer deg, angrer, gjerne lider for det du har gjort. Den som blir dømt skyldig i skyld står til og med i fare for å bli sett på som det vanskelig definerbare «ond».

Jag ska inte föregripa Midttuns långa diskussion med lösryckta citat. Läs själv via länk nedan! Men jag kan ändå inte undanhålla dig, käre bloggbesökare, de fina slutorden:

Jo mer vi går de steinharde straffenes vei blir det imperativt for de mistenkte å unngå at spørsmål om ens skyld i det hele tatt kommer opp, det blir altså stadig viktigere å «unndra seg rettferdigheten», som de hevngjerrige kaller det. Men det at vi er åpne om vanskelighetene ved og konsekvensene av å fordele skyld, betyr ikke at vi ikke skal avdekke de egentlige historiene. Derfor
er Henrik Arnstads prosjekt verdifullt og viktig.

Läs hela recensionen som PDF. Recension #34.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: