Skrivet av: Henrik Arnstad | torsdag, 21 januari 2010

Bloggrecension med fokus på Österrike


Tyska polistrupper marscherar in i Österrike 1938.

Bloggaren Bengt O. Karlsson publicerar en mycket spännande recension på sin blogg Flarnfri schalottenlök och skriver att ”det utan tvekan viktigaste – och därmed det mest kontroversiella – kapitlet gäller Finland. Arnstad sätter strålkastarljuset på obehagliga sanningar.” Recensenten fortsätter:

Möjligt är att det finns andra fakta än dem som Arnstad redovisar, möjligt är också att det finns andra tolkningar av skeendet. Möjligen bidrar Arnstad inte med så mycket nytt men hans sammanställning av och fokusering på besvärande fakta räcker för att skapa en delvis ny och annorlunda bild av vårt grannlands förhållande till Nazityskland under kriget. Man kan inte undgå misstanken att det faktum att det just är en svensk journalist och historiker som tar upp ämnet som fått så många finländare – men långt ifrån alla som yttrat sig – att se rött.

Intressant är att recensenten är bosatt i Österrike och därmed har specialkunskap, angående den del av boken som behandlar detta land. Och här är recensenten kritisk:

Myten om ”Hitlers första offer”, Waldheimhistorien och Jörg Haider berörs men det verkar på något sätt pliktskyldigt. Det är skada. Om man i Italien och Finland låtsas om om man inte gjort sig skyldig till skuld är attityden i Österrike snarast: Vaddå skuld? Vi räddade västeuropa från kommunismen. Tadla inte den äldre generationen! Det är skada att Arnstad inte haft tid att gå djupare in i detta. Kreisky tog in SS-män i regeringen.

Det finns säkert anledning att gå djupare in i Österrike i framtiden, inte minst utifrån den intressanta austrofascismen. Läs hela recensionen på http://www.karlsson.at/ring/lokringJan10SKULD.html.


Responses

  1. Tillåter mig att nämna detta:
    På den bloggadress Henrik nämner (ovan) har jag postat ett antal tankar som ”provocerats” av både Henriks bok och bloggarens recension.

  2. Tar mig friheten att påpeka att det kommit ett antal intressanta kommentar till mitt inlägg som Henrik var vänlig nog att länka till ovan

    Bengt O. Karlsson


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: