Skrivet av: Henrik Arnstad | onsdag, 23 december 2009

Harry Järv har avlidit

Den mest kände krigsveteranen från Finlands allians med Nazityskland — Harry Järv — har avlidit, vid en ålder av 88 år. Järv tjänstgjorde i regementet IR61, som jag nyligen uppmärksammade i denna blogg. Enligt YLE var det sista Järv gjorde att irritera sig över Skyldig till skuld:

I Finland är Järv kanske främst känd som frontveteran och vass debattör som försvarade Finlands intressen envist in i det sista. I ett personligt brev daterat den 25.10 skrev Järv rörande Henrik Arnstads nya bok ”Skyldig till skuld”:

”Skyddsomslaget till boken har som bakgrund till texterna Galina Sankos falska foto av barnen bakom taggtråden, som både DN och SvD publicerat i stort format.

Jag har funderat något på att förklara i någon tidning, kanske Hbl eller Vbl, att skyddsomslaget helt konsekvent omsluter falska påståenden av Arnstad.”

Redan 2006 debatterade jag detta med Harry Järv, som konsekvent förnekade att Finlands koncentrationsläger i Äänislinna överhuvudtaget hade existerat. Mitt minne av Järv var att han bar på en stor tyngd, märkt av hemska erfarenheter och — innerst inne — en medvetenhet om vad han egentligen hade slagits för 1941-1944. Detta minne förmådde inte Järv bearbeta, vilket måste ha varit en oerhörd börda.

Även Hufvudstadsbladets webbplats skriver om Järvs frånfälle. På julaftonsmorgonen tillkom även Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Annonser

Responses

 1. ”Den mest kände krigsveteranen från Finlands allians med Nazityskland — Harry Järv”

  Jaså, i Sverige känner man inte ens Mauno Koivisto? Eller Väinö Linna?

  Om man menar militariskt, var de mest kända krigsveteranerna förstås Mannerheimkorsriddarna. Bland dem var två morbröder till Paavo Lipponen.

  Om man tar män födda före 1926, är det en ganska kort lista över dem som *inte* var krigsveteraner. Även Aarne Saarinen som ledde Finlands kommunistiska partiet 1966-82 tjäntgjorde i båda krig. Samt alla judiska finnar.

 2. Lite fundersam, Henrik, att du skriver Äänislinna i stället för Petrozavodsk. Varför?

  Sedan fick jag idag veta om en rätt negativ recension i Ålandsbladet från i oktober. Har du läst den?

 3. […] Harry Järv har avlidit December 20092 comments 4 […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: