Skrivet av: Henrik Arnstad | torsdag, 26 november 2009

”Litet provokation skadar inte” — recension i Västra Nyland

Den finska tidningen Västra Nyland låter Ulf-Erik Slotte recensera boken. Denne är märkbart irriterad över perspektiven, även om han medger att ”litet provokation skadar inte”. Däremot är han märkt av finsk nationalistisk historieskrivning och irriterar sig över historiska fakta:

En okunnig läsare får lätt intrycket att axelmakten Finland med stöd av Tyskland angrep Sovjetunionen sommaren 1941. Bland märkvärdiga eller tendentiösa påståenden kan nämnas att vi valde att frivilligt alliera oss med Tyskland, att de allierade arméerna hotade Helsingfors 1944, symboliska sovjetiska bombangrepp mot Finland, gemensam planering av Barbarossaangreppet, den finska glorifieringen av tiden som axelmakt och att italienarna passerade finnarna i grymhet.

Jag hoppas verkligen att både kunniga och okunniga läsare får samma intryck, för dessa påstående är varken ”märkvärdiga eller tendentiösa” utan helt korrekta. Om Slotte har en annan åsikt vore det bra om han presenterade sina bevis. Han har trots allt en tävling att vinna (fram till 1 dec).

Intressant i sammanhanget är att Slotte efter denna lilla parad blir tydligt indignerad över Italien, angående bokens följande kapitel: ”I Italien anser Arnstad att skuldfrågan helt undveks och att fascismen fick sin början genom enandet av Italien 1861. Den italienska krigsinsatsen var ju närmast betungande för Tyskland”, skriver han.

Läs hela recensionen på vastranyland.fi.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: