Skrivet av: Henrik Arnstad | tisdag, 24 november 2009

Den öppna rasismen och IR61

Helsingborgs Dagblad tar emot läsarreaktioner, angående fredagens recension av min bok. Den öppna rasismen florerar i ett inlägg av krigsveteranen Gustav Kvist:

Som soldat i IR61 känner jag emellertid stor tillfredsställelse att jag erhöll som erkännande två Husqvarna gevär för att jag två gånger hade eliminerat mer än 500 sovjetiska asiater framför vårt kulsprutevärn. Vi hade under denna svåra tid att stoppa de sovjetiska horderna, en ledstjärna, och det var marskalken. Hade ert yttrande fällts i Finland i dåtid hade Ni blivit arkebuserad. Er dagisgeneration har inte tillstymmelse till det courage som vi bevisligen har visat i form av aktion och blod. Av 979 man i vår bataljon återkom 109 efter Svir- och Viborgfronterna för att så småningom avla fram ättlingar som Ni. Till vad nytta?

Regementet IR61 är annars mest känt för att ha inhyst Harry Järv, före detta biblioteksråd vid Sveriges nationalbibliotek, Kungliga Biblioteket och ställföreträdande riksbibliotekarie. Så sent som 2007 fick Järv Kellgrenpriset på 200.000 kronor av Svenska Akademien.

Harry Järv var dessutom medverkande huvudperson i filmen ”Framom främsta linjen” (2004), som handlade om just IR61. Denna film är — precis som Kvists insändare ovan — öppet rasistisk, antisemitisk och skildrar den nazistiska propagandan från 1941 som historisk sanning. Däremot undviker den noga att nämna IR61:s placering i Äänislinna, huvudstad i ”Finnlands Lebensraum” i det ockuperade Östkarelen.

En fråga som jag inte hittat något svar på är om IR61-soldaterna tjänstgjorde som koncentrationslägervakter under sin tid i Äänislinna? Det var i dessa koncentrationsläger som barnen dog som flugor, eftersom de av Finland ansågs tillhöra fel ras. De var ”sovjetiska asiater”, för att citera Gustav Kvists insändare. Och förtjänade alltså inte att leva.

Det finns all anledning till att återkomma till regementet IR61. Och inte minst den obehagligaste frågan i sammanhanget: Varför belönades den fd axelmaktssoldaten Harry Järv av Svenska Akademien?

Annonser

Responses

 1. Man kan ifrågasätta kanske om HD gjorde rätt i att publicera detta vidriga brev från Kvist.

  Skall köpa din bok nästa vecka när jag kommer till Stockholm. Är speciellt nyfiken på vad du skriver om Österrike.

  Hälsningar från Wien

  Bengt

 2. Trevlig läsning!

 3. ”En fråga som jag inte hittat något svar på är om IR61-soldaterna tjänstgjorde som koncentrationslägervakter under sin tid i Äänislinna?”

  Din fråga avslöjar att du känner inte alls saker. Under krigsåren Finland behövde alla män som kunde kämpa vid fronten. Särskilt unga män just över 20 år.

  I fängelselägren tjänstgjorde mestadels bara sådana som hade fysiska och (tyvärr) psykiska brister.

  Blivande krigshistoriker Helge Seppälä tjänstgjorde som 17-åring i kanonfabriken i Äänislinna och hade under sig 30-40 fångar. För årtionden sedan skrev han böcker om Leningrads belägning och Finland samt Finland som occupationsmakt.

  De fattas i din källinvisning, liksom Antti Laines bok om Stor-Finland två ansikten? Varför? Känner du inte dem eller vill du med avsikt ge en föreställning att dessa saker behandlas i Finland först nu?

  ”Denna film är — precis som Kvists insändare ovan — öppet rasistisk, antisemitisk”

  Säger du. Var god och berätta alla sådana saker.

  Obs! också USA var då ett officielt rasistisk land och Britannien hade ett imperium. Och svenskarna nämde finnarna mongoler.

  ”skildrar den nazistiska propagandan från 1941 som historisk sanning.”

  Filmen är drama som skildrar människor som de var då. Inte kunde de vara sådana som människor nu, den vore historisk osanning.

  ”Däremot undviker den noga att nämna IR61:s placering i Äänislinna, huvudstad i ”Finnlands Lebensraum” i det ockuperade Östkarelen.”

  Finska versionen nämner platsen och alla vet ju var den är. Om svenkar vet inte, kan de titta på kartan.

  Varför nämner du andra finska krigsfilmer? Eller känner du inte alls filmer som behandlar finnarnas förhållanden till tyskarna? T.ex. Grabbarba av Mikko Niskanen och Odjurens märke av Jaakko Pakkasvirta?

 4. Hej Lea Toivola och tack för din kommentar! Intressant om lägervakterna. Men är du säker på att grundstyrkan aldrig kompletterades med frontsoldater som fick vila ut i Äänislinna? Frågan är intressant eftersom Harry Järv offentligt förnekar att koncentrationslägren överhuvudtaget existerat. Det kan ju i själva verket handla om något psykologisk försvarsmekanism.

  • ”Men är du säker på att grundstyrkan aldrig kompletterades med frontsoldater som fick vila ut i Äänislinna?”

   I Västerlandet har vi vanan att man mäste inte bevisa att någon är oskyldig eller någonting är osant, utan man måste bevisa att någon är skyldig eller någonting är sant.

   Eftersom JR 61 var svenskspråkig, kan du läsa dess krigsdagböcker. Några är redan i digital form: digi.narc.fi. JR 61 söker man med den finska termen ”Jalkaväkirykmentti 61”

   Vad beträffar ”vilan”, var problemet under åren 1942-3 just tvärtom: det fanns för mycket vilan vid fronten, öch det var delvis därför att överstelötjnant Marttinen organiserade patruller ”framom första linjen”.

   I överhuvudtager var många kommendörer ytterst ovilliga att överlåta sina bästa officerade även till utbildningschefer av nya rekryter, vilket skulle åndå vara i hela arméns intresse.

 5. Henrik,

  Föreslår dig ännu en gång att du kontaktar Antti Laine som har skrivit boken ”Suur-Suomen kahdet kasvot” för att updatera dina kunskaper om finska ockupationen av Öst-Karelen.

  Att Harry Järv har aldrig sett en konsentrationsläger är ingen under. Vet inte om han ens besökte Äänislinna någon gång. Dessutom lägren omringades ordentligt med staket först år 1943 efter typhysepidemin bröt ut i Äänislinna. Några tiotals personer dog i lägren då men epidemin stoppades.

  Enheten som var längst i Äänislinna var väl pansardivisionen. Dom hade nog kontakter speciellt till kvinnor i lägren även om det var strikt förbjudet men har aldrig stött på att dom skulle ha agerat som vaktsoldater.

  • Rätt intressant inlägg av jari10. Lägg märke till benämningen ”Äänislinna” i stället för det korrekta ”Petrozavodsk”. Lever månne den storfinska nationalismen fortfarande?

   • Stadens officiella namn under finska occupationsåren var ju Äänislinna. Också annars skuller det vara historiskt osant, om finska soldater i filmen skulle inte bruka namnet de gjorde under kriget.

   • Använde ”Äänislinna” därför att den användes i texten som jag kommenterade. Henrik tydligen använder den på flit just för den orsaken som du nämner. För en finländare ”Petroskoi” passar kanske bättre i munnen än ”Petrosavodsk”. Om jag minns rätt Petroskoi var också officielt ett finskt/karelskt namn för staden på 1930-talet i Sovjetunionen.

    Dessutom ursprung av ”Äänislinna” är ”Onegaborg”. Du kan säkert gissa vems stromakstdrömmar namnet återspeglar?

    I verkligheten både Petroskoi och Äänislinna har använts i språk under krigstiden trots namnförändringen.

 6. Jag skulle också konkret vilja veta var Framom främsta linjen är antisemitisk? Jag kan inte hitta det någonstans?

  Och det var den finska militärförvaltningen som var en skilld organisation som ansvarade över de internerade civila ryssarna och inte fält armen som JR61 tillhörde.

 7. I filmen tillfångatas en sovjetisk soldat som uppvisar samtliga antisemitiska klyschor som tänkas kan. En mycket obehaglig scen.

 8. Hur är den antisemitiska scenen då uppbyggd? IR 61:s förluster vid Svir-offensiven 1944, juni -juli, uppgick till max. ca 115 stupade, men 750 sårade, och Kvists bat.II först låg i reserv ovan-för Viborg från början, ditt man förflyttats från Svir. Kvist siffror verkar något överdrivna – om han ej räknar från hela 1941. Den finska militär-förvaltningen i Karelen hade ett dominerande inslag av Akad. Kar. Säll-sk. (AKS), politiskt motiverade, för Storfinland, Helanen, Gallén, m.fl. Tror ej Järv var i bevakningsuppdrag för läger i Petrozavodskområdet.

 9. […] Harry Järv har avlidit Den mest kände krigsveteranen från Finlands allians med Nazityskland — Harry Järv — har avlidit, vid en ålder av 88 år. Järv tjänstgjorde i regementet IR61, som jag nyligen uppmärksammade i denna blogg. […]

 10. […] Den öppna rasismen och IR61 November 200913 comments 5 […]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: