Skrivet av: Henrik Arnstad | torsdag, 29 oktober 2009

Vem hittar första faktafelet?

Boken har nu funnits ute en tid, men än så länge har inget faktafel upptäckts i boken. Jag vägrar att tro att den är helt befriad från sådana. Därför utlyser jag nu en tävling:

Den som hittar första faktafelet får ett signerat exemplar av boken!

Rapportera via denna bloggs kommentarsfunktion. Felet måste dock vara dokumenterbart (det vill säga att jag kan kontrollera rättelsen). Tävlingen avslutas senast 1 december. Lycka till!


Responses

 1. På sid 16 skriver du ”I mars 1940 slöts stillestånd…”. Den 13 mars 1940 slöts inte stillestånd utan fred enligt vilken vapnen tystnade klockan tolv Moskvatid. Finska folket tyckte visserligen inte att man kunde tala om fred och tiden efter Moskvafreden började kallas Mellanfreden ”Välirauha” innefattande tanken om revansch. Enligt historikern Heikki Ylikangas fick T.M.Kivimäki samtidigt med fredssonderingarna av Göring Hitlers hälsningar om att fred bör slutas även på dåliga villkor. Han skulle nog se till att Finland framledes fick tillbaka de förlorade områdena med råge som det hette. Juridiskt och historiskt sett är den rätta termen fred. Termen stillestånd skall användas om vapenstilleståndsavtalet 19 september 1944 enligt vilket Finland skulle jaga bort tyskarna från norra Finland. Finland hoppade tidigare på Hitlers kälke än vad den efterkrigstida historieskrivningen gett vid handa. Tyska trupper landsteg redan i september 1940 i Vasa för vidaretransport till Lappland. Ryssarna hade då sina egna trupper i Hangö, och märkligt nog skedde landstigningen i Vasa utan protester från Stalins sida. Enligt M-R-avtalets tilläggsprotokoll hörde ju Finland till Stalins intressesfär. Då du skriver att statsledningen våren 1941 hade allierat sig med Nazityskland gör du dig skyldig till ytterligare ett faktafel: Rena krigsunderhandlingar fördes visserligen då inför operation Barbarossa, men Finland hade lierat sig tidigare. Hoppas detta räcker för ett friexemplar.
  Mvh, Johan Stjernberg

 2. Bäste Johan!

  Ett väldigt intressant resonemang, som mycket väl kan göra dig förtjänt av ett friexemplar. Stort tack.

  Angeånde ordet ”stillestånd”, så hade jag dock inte för avsikt att använda det i juridisk mening, utan som benämning på att striderna upphörde. NE definierar ordet som ”avbrott i militär strid”, och det är ju onekligen exakt det som händer. Men fred hade säkert varit tydligare. Jag använder ju den gängse benämningen ”Moskvafreden” på andra ställen.

  Angående våren 1941 syftar jag på de möten som äger rum mellan finsk och tysk militärledning under denna tid. Det är ju under dessa möten som alliansen specificeras, rent konkret. Detta kan säkert ifrågasättas, som du så klokt gör. Jag å min sida tänker framför allt på den så kallade Salzburgöverläggningen, mellan tysk och finsk militär, som startar 24 maj 1941.

  Omedelbart efter den (5 juni 1941) inleds operation Blåräven, då tysk trupp transporteras till Finland med båt.

  Jag tolkar händelseförloppet så att det alltså är framför allt våren 1941 som alliansen etableras, även om den i praktiken varit på gång sedan sent 1940. Vad tror du om detta?

 3. Jag har kört med knoppologi för att tigga mig till ett friexemplar. Stillestånd betyder som du säger avbrott i militär strid, och egentligen inträffade stilleståndet 1944 i det avseendet tidigare i september före stilleståndsavtalet den nittonde. Eftersom detta avtal på svenska kallas vapenstilleståndsavtalet och på finska ”välirauhansopimus” (mellanfredsavtalet) är det klarare att begränsa termen vapenstilleståndet till den händelsen. Så heter det i folkmun och tiden mellan Moskvafreden och fortsättningskrigets utbrott mellanfreden (välirauha). Det finska ordet välirauha kan betyda tre saker: Moskvafreden, tiden mellan Moskvafreden och fortsättningskrigets utbrott eller vapenstilleståndsavtalet. I mina barndomstrakter i Borgå där jag som barn lyssnat till otaliga krigshistorier användes begreppet vapenstilleståndet för den 19 september 1944. Beträffande statsledningens militära liering med Tyskland skulle jag föreslå följande diffusa formulering: ”vintern 1940-1941”. Henrik Meinander använder det uttrycket i sin senaste bok ”Finland 1944”. Också begreppet statsledning är vintern 1940-1941 diffust. Klart är däremot att de baltiska länderna sommaren1940 ockuperats av Sovjetunionen.

 4. haha, det låter bra Johan. Du är ju helt klart herre på täppan so far. Vi får se vad som händer.

 5. […] utan helt korrekta. Om Slotte har en annan åsikt vore det bra om han presenterade sina bevis. Han har trots allt en tävling att vinna (fram till 1 […]

 6. […] Den 29 oktober utlystes tävlingen Finn första faktafelet. Den som hittade någonting att rätta i boken (innan 1 december) skulle få ett signerat […]

 7. Johan! Du vann! Mejla din adress till mig så kommer boken på posten. 🙂


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: