Skrivet av: Henrik Arnstad | lördag, 24 oktober 2009

”Tankeväckande” — recension i Sydsvenska Dagbladet

Sydsvenskan låter historikern Anne Hedén recensera boken. Hon går in i texten med nyfikenhet och analytiskt sinnelag:

I sin nya bok ”Skyldig till skuld” har journalisten och historikern Henrik Arnstad fångat tidsandan på denna punkt, och sammanfattat aktuell forskning om hur de mindre stater som var i allians med eller neutrala i förhållande till Tyskland förhöll sig till nazismen, och hur de hanterat detta i efterhand. Österrike hävdar, enligt Arnstad, en alltmer problematisk offerposition. Likaså Italien, där man inte riktigt vill veta av sitt smutsiga förflutna under till exempel ockupationen av Grekland. I Finland har det enligt Arnstad tillämpats en aggressiv vakthållning kring den nationella historien.

Hedén uppskattar de centrala slutsatserna i boken:

I Sverige har vi när det gäller relationen till nazismen enligt Arnstad bytt roll, från förträfflighet till skuldmedvetenhet. Hans polemiska ansats här – att om man är skyldig så är man i alla fall viktig, i det nya Europa – är tankeväckande. Det är även hans analys av tv-serien ”Någonstans i Sverige” från 1973, vars entusiastiska mottagande av Arnstad rätt fyndigt tolkas som de svenska 68:ornas uppgörelse med föräldragenerationens historieskrivning.

Dock riktar hon också genomtänkt kritik, som tål att funderas på:

Arnstads strävan att positionera sig i debatten, och hans vilja, särskilt när det gäller den finska forskningen, att peka ut vilka gäng man ska hålla på och inte lägger krokben för en djupare förståelse. Ett intressant försök till renodling av perspektiven övergår till en förenkling som ligger allt för mycket i takt med tidsandan.

Läs hela recensionen på sydsvenskan.se.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: