Skrivet av: Henrik Arnstad | söndag, 18 oktober 2009

”Medbrottslingarna förnekar skuld” — recension i Expressen

Expressens Nils Schwartz recenserar boken och anser att boken tar upp viktiga frågor. Schwartz nämner främst Finland i sin text:

Redan beteckningen ”fortsättningskriget” visar ju att i den finska efterkrigsmytologin är detta krig – efter något års vapenvila – bara en förlängning av det hjältemodiga vinterkriget 1939-40, då Finland stod ensamt mot den sovjetiska övermakten.

I den mytologin passar det inte in att Finland alldeles på egen hand upprättade koncentrationsläger och svälte ut ryska krigsfångar, inte heller att många finnar drömde om ett Storfinland ända bort till Ural, sedan Tyskland och Finland gemensamt besegrat Sovjetunionen.

Men Arnstad har ju inte gjort något eget grävarbete. Hans källor är oftast finska historiker utan fosterländska skygglappar, samma sorts skygglappar som karaktäriserar den dominerande historieskrivningen också i Italien och Österrike. I Italien minns man den tyska ockupationen, inte den föregående alliansen med tyskarna, inte de många åren med Mussolinis fascistiska diktatur.

Och Österrikes bestående ovilja att göra upp med sitt medansvar för krigets mest fasansfulla förbrytelser och i stället utmåla sig som nazismens första offer är en ren parodi på konsten att blåneka in flagranti.

Däremot verkar Schwartz anse att boken är för kort och grund: ”De frågor han tar upp skulle behöva en långt mera djuplodande framställning”, skriver han. Och det är naturligtvis en legitim invändning. Min boks syfte är ju främst att förnya det historiska samtalet i Europa – även om jag naturligtvis hoppas på framtida fördjupning.

Läs hela recensionen på expressen.se.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: