Skrivet av: Henrik Arnstad | tisdag, 22 september 2009

Recension av ny bok i Dagens Nyheter

Idag recenserar jag en ny bok i DN Kultur: I hans majestäts tjänst, av Staffan Thorsell. Boken handlar om Curt Juhlin-Dannfelt, svensk militärattaché i Berlin 1933-1945. Min recension lutar åt det negativa hållet:

Tyvärr ringer varningsklockor redan från början. Juhlin-Dannfelt är en bifigur i sammanhanget, men kallas ändå för ”den viktigaste svensken i Berlin under hela andra världskriget”. En onödig överdrift. Fortsättningen är också en pratig och sövande redogörelse (nära 400 sidor) om människan Curt Juhlin-Dannfelt och hans arbete. Det hade varit acceptabelt om boken lyft fram sammanhangen på legationen. Men de försvinner i textmassorna.

Läs hela recensionen på dn.se.

Dock är boken intressant som ett exempel på den svenska skuldproblematiken, vilken jag beskriver i det avslutande kapitlet i Skyldig till skuld. Thorsell skildrar svenska tveksamheter under kriget, i vilka hans huvudperson förefaller djupt delaktig. Ändå tecknar Thorsell ett ganska ljust porträtt av Juhlin-Dannfelt. Det stämmer väl överens med mina tankegångar om att den svenska (och den tyska!) skuldinställningen sällan tillåts bli personlig.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: