Skrivet av: Henrik Arnstad | tisdag, 30 juni 2009

Intressant om Tyskland och terrorismen

Tyskland och landets tradition av politiskt våld är åter aktuellt, med anledning av debatten kring skotten i Västberlin 1967. En ung demonstrant dödades av en polismans kula — en händelse som hade viss betydelse för utvecklingen av den våldsamma terroristorganisationen Rote Armee Fraktion (RAF). DN Kulturs Per Landin skriver:

Det var långtifrån bara den yttersta vänstern som reagerade. Även de stora borgerliga tidningarna tyckte att staten hade överträtt gränsen för demokratisk anständighet. Utomlands jämförde man Västtyskland med fascistiska medel­havsdiktaturer, vilket förstärkte bilden av en polisstat som inte tillräckligt grundligt hade gjort upp med sin bruna historia.

Nu har det visat sig att polisen som sköt var agent för östtyska Stasi. Läs hela Landins intressanta artikel på dn.se.

Händelseförloppet skildras — enligt den traditionella synen på händelsen — i filmen ”Baader Meinhof-komplexet”, som nyligen utkom på DVD. Denna film producerades av upphovsmännen bakom filmen ”Undergången”, som handlar om Hitlers sista dagar i bunkern. Dock anser jag att filmmakarna missar flera viktiga paralleller mellan det politiska våldet hos nazismen respektive RAF.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: