Skrivet av: Henrik Arnstad | söndag, 10 maj 2009

Intervju i norska Aftenposten

Aftenposten 10 maj 2009

Idag intervjuas Henrik Arnstad i norska Aftenposten angående boken Skyldig till skuld. Fokus ligger på Finland. Journalisten Morten Fyhn skriver:

I «Skyldig till skuld» som handler om hvordan nazistenes allierte i Europa i ulik grad har taklet spørsmålet om ansvar, vil kapitlet «Finland. Demokratiet som slåss for Hitler» sikkert vekke oppsikt i Finland.

Läs intervjun på aftenposten.no eller ladda hem som pdf.

Uppdatering 090513: Finlands ambassadör i Norge har skrivit en debattartikel i Aftenposten angående intervjun. Här kan du läsa mitt svar.


Responses

 1. Via Markku Jokisipiläs sida på nätet kom jag in på Aftenposten om Arnstad. Senare även Stenlund…

  Att tjänstemän vid utrikesministeriet (UM) gång på gång polemiserar i pressen, visar väl (fastän perverst) att sjukdomsinsikt finns.

  Det känns mer totalitärt än demokratiskt.

  Peter Stenlunds merit för att bli ambassadör var ett långvarigt engagemang som partipolitiker (i ett litet men naggande opportunistiskt parti).

 2. >Att tjänstemän vid utrikesministeriet (UM) gång på gång polemiserar i pressen, visar väl (fastän perverst) att sjukdomsinsikt finns.>

  Tyvärr visar detta bara att finska historiker inte kan främmande språk utom kanske engelska. När man tänker på utvecklingen i Ryssland vad beträffar historietolkningen, diplomater kanske reagerar lite för lätt för provokativa påståenden om Finland i nordiska tidningar.

  Att finska historiker inte är van vid att diskutera i offentligheten gör dessutom saken inte lättare. Det sedvanliga i Finland är att man skriver en bok och försöker skaffa så mycket publicitet som möjligt för den när den kommer ut, men därefter får var och en som läser boken dra sina egna slutsatser. I detta hänseende har tvisten mellan Heikki Ylikangas och hans ”motståndare” varit ett undantag , men också den blev personligt mycket snabbt i stället för att koncentrera sig på saken.

  Att man inte diskuterar resultaten tillåter forskarna att komma altför lätt undan. T.ex. Oula Jääskeläinen’s och Lars Westerlunds nya böcker om Valpo och tyskarnas krigsfångar i Finland och Norge väcker vissa mycket intressanta frågor. Ett bra exempel är att Jääskeläinen mycket långtgående begrundar sitt påstående att Sonderkommando Finnland var en liknande organisation som t.ex. Otto Pohls Sonderkommando i Ryssland just till begreppet ”Sonderkommando”. Samtidigt Westerlund berättar oss att i Norge opererade inte mindre än 6 Sonderommandon plus en ytterligare Sonderkommando under Organisation Todt. Inte en ända av dessa var en liknande mordmaskin som Sonderkommandon i Ryssland trots att var och en av dom troligen avrättade minst några personer.

  Mvh,

  Jari


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: