Skrivet av: Henrik Arnstad | onsdag, 7 januari 2009

Smakprov ur kapitlet om Italien

Följande text ingår i kapitel 3:

Exemplet Italien — När mandolinen tystnar 

[…]

Den italienska fascismen är från början inte antisemitisk. Tvärtom.
Det finns judiska italienare som är aktiva fascister och Italien tar emot tusentals judar som flyr undan de nazistiska förföljelserna i Tyskland. Faktum är att Mussolini 1927 i starka ordalag hånar antisemitismen (och nazismen) som fenomen:

Antisemitism är samma sak som förstörelse och splittring. Antisemitisk fascism är därför en ren absurditet. Vi finner det därför mycket roande här i Italien när vi hör att antisemiterna i Tyskland provar lyckan med fascism. […] Vi avfärdar kraftfullt idén om att fascismen därmed ”visar sitt rätta ansikte”. Antisemitism är en produkt av barbarism, medan fascismen är kronan på civilisationen och – därmed – diametraliskt motsatt antisemitismen.

Men erövringskriget mot Etiopien i mitten av 1930-talet föder raslig medvetenhet och fascismen låter sig inspireras av nazismens rasistiska och antisemitiska tankegods. I juli 1938 tvingas den italienska pressen publicera en artikel, författad av välkända universitetsprofessorer, som – plötsligt – har upptäckt att italienarna är ”nordiska arier”. Texten varnar det italienska folket för ”den judiska faran”. Generaler och amiraler med judiskt påbrå får sparken och Benito Mussolini tvingas byta tandläkare. Judarna förbjuds att arbeta som journalister eller lärare. De får inte gå i statliga skolor eller på universitet. Den ”italienska rasen” ska skyddas från ”underlägsna element”.

Men politiken blir inte lika brutal som i Nazityskland. Faktum är att när Förintelsen inletts så klagar SS-obersturmbannführer Adolf Eichmann, ansvarig för ”den slutliga lösningen av den judiska frågan”. De europeiska territorier som kontrolleras av Italien har blivit tillflyktsområden för judar, menar han. Sommaren 1943 lever dryga 40 000 judar i Italien.
Det förändras snabbt efter Italiens kapitulation på hösten samma år.

Staden Trieste, högt upp i Italiens nordöstra hörn, blir centrum för den italienska Förintelsen. Där initierar SS-officeren Odilo Globocnik (själv född i Trieste) operation Einsatz R. Knappa 100 utländska experter på folkmord, bland dem ukrainska SS-män, tas in för att effektivisera arbetet. Globocnik har själv stor erfarenhet, bland annat har han administrerat massmorden som avslutar historien om det judiska ghettot i Warszawa.

Den 16 oktober 1943 grips 1 259 förmodade judar av de tyska myndigheterna i Italien. Ett par hundra av dem släpps, eftersom det visar sig att de inte är judar. Av de övriga avrättas vissa omedelbart, medan resten transporteras till förintelselägren i Polen.
Bara 17 stycken överlever kriget.

Benito Mussolini ger sitt officiella stöd, även om han har tvivel angående hur morden på dessa italienska medborgare kommer att påverka synen på honom. Värre är att tyskarna tillåts bygga ett koncentrations- och förintelseläger i utkanten av Trieste, det vill säga på italiensk mark. Anläggningen är en före detta riskvarn, Risiera di San Sabba. Eftersom den redan är utrustad med en stor ugn och skorstenar kan byggnaden enkelt förvandlas till krematorium. Totalt förhörs 25 000 judar och partisaner i Risiera di San Sabba, varav uppemot 5 000 slås ihjäl, skjuts eller gasas till döds i mobila gaskammare. Och även om anläggningen drivs av Tyskland så samarbetar många italienare i Trieste. Bland annat beordrar Adolf Hitler personligen den lokala polisen att ”gripa, kvarhålla och likvidera” misshagliga personer. Italienska institutioner och italiensk personal är nödvändiga för att Risiera di San Sabba överhuvudtaget ska fungera. Driften kräver tolkar, informatörer och administratörer som tar hand om varor stulna från både judar och icke-judar. Dessutom består de tyska SS-förbanden ofta helt och hållet av italienare.

Allt som allt dödas eller interneras en tredjedel av Italiens judar i Förintelsen.

[…]


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: