Skrivet av: Henrik Arnstad | tisdag, 30 december 2008

Slutspurten inledd

Nu återstår två månader till manusstopp. Januari och februari. Kapitlet om Finland är ganska klart, kapitlet om Tyskland behöver manglas textmässigt, kapitlet om Italien ska fyllas på med fakta om Österrike och Ryssland/Sovjetunionen. Kapitlet om Sverige återstår att skriva, liksom slutsatserna. Förordet är däremot klart.

Puh!

Hoppas jag hinner. Ska ta en fika med formgivar-Calle efter nyår, angående omslaget. Jag vill bort från det klichéartat militärhistoriska. Calle gjorde ju ett fantastiskt jobb med Güntherboken.

Gott nytt år, käre bloggläsare!

Annonser

Responses

  1. En observation från boken om finska ockupationen av Öst-Karelen:

    När finska armen ockuperade Öst-Karelen började man genast bygga upp områdets social- och hälsovårdssystem enligt den finska modellen. Detta betydde bland annat mödrarådgivning. De barnmorskor och sjuksköterskor som fick uppdraget märkte snabbt att folk kom inte till dom utan att dom måste ut till fältet för att besöka sin kunder i deras hem. Man upptäckte snabbt att barndödligheten i området hade varit redan före kriget mycket hög (ca. 2 % bland barn under 2 år) och att små barn sköttes i Öst-Karelen av sina föräldrar på samma sätt som i östra Finland i slutet av 1800-talet innan den moderna mödrarådgivningssystemet grundades. Det var speciellt typiskt att barn under tvår år fick nästan enbart bröstmjölk och det var inte ovanligt att barn upp till 7 års åldern var delvis beroende av bröstmjölk. Det var inte lätt att förändra dessa vanor, men genom hårt arbete man lärde mammor i Öst-Karlen att laga mat också för småbarn ut av potatis, mjöl osv. Samtidigt man gjorde en hel del för att förbättra hygieniska nivån i hemmen, vilket var inte lätt när en typisk familj hade 6-10 barn. Bara under året 1942 gjordes nästan 28.000 hembesök av barnmorskor och sjuksköterskor i Öst-Karelen, vilket betyder ca. ett besök/månad/hem. Denna service täckte hela den fria befolkningen i Öst-Karelen oberoende om dom var nationella eller icke nationella.

    Lägerbefolkningen var däremot utanför systemet och lägrens hälsovårdspersonal var ryska läkare och sjuksköterskor som hade antigen lämnats i området eller som hade tagits fånge. Rysk vårdspersonal användes på grund av att dom talade ryska och kunde således lätt kommunikera med sina patienter. Läkarnas antal var tillräcklig för att ta hand om lägren och det finns ingen orsak att tro att dom var sämre utbildade än rysk vårdpersonal i allmänhet. Eftersom den icke nationella befolkningen fick samma rationer i läger som i frihet men dödligheten var avsevärt större i lägren kunde man fråga om skillnaden kan förklaras med den stora konceptuella skillnaden i hälsovården? Utanför lägren mödrarna fick från finska barnmorskor undervisning om hur man sköter barn även med knappa medlen men den ryska vårdpersonalen hade inte samma kunskaper utan koncentrerade sina ansträngningar för att bekämpa följderna av undernäring. I alla fall, om man i lägren har fortsatt att amma barn på samma sätt som före kriget, det måste ha lett till alvarliga brister i barnens näringstillstånd över tid i samma takt som mammornas egen näringssituation försämrades. Även utanför lägren marginalen som tillät folk att överleva första halvan av året 1942 var mycket liten.

    Paradoxalt nog var dödligheten bland den delen av Öst-Karelens befolkning som evakuerades t.ex. till Arkangel området avsevärt högre än bland dom som blev kvar i Öst-Karelen. T.ex. Antti Laine har i ett par tillfällen sagt att detta, inte egentligen det som skedde under ockupationen, är den verkliga skulden.


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: